Διαγωνισμός Καλλιτεχνικής Δημιουργίας

Το 3ο Γενικό Λύκειο Κέρκυρας, ως συντονιστικό σχολείο στο πρόγραμμα ‘’IMMIGRATION, STEREOTYPES and RACISM (ISAR)’’ διοργάνωσε καλλιτεχνικό διαγωνισμό με θέμα ‘’Μετανάστευση, ρατσισμός, άρση στερεοτύπων’’.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων  της Κέρκυρας συμμετείχαν με πίνακες ζωγραφικής, φωτογραφίες αλλά και γλυπτά  ή ό,τι άλλο μπορεί να αποτελέσει μορφή καλλιτεχνικής έκφρασης. Τα έργα,  αξιολογήθηκαν από κριτική επιτροπή και  εκτέθηκαν στο φουαγιέ του Δημοτικού  θεάτρου της Κέρκυρας,  το διήμερο 1 και 2 Απριλίου 2016.

Παράλληλα, καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης συγκεντρώναμε είδη πρώτης ανάγκης σε συνεργασία με τον οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για τα παιδιά πρόσφυγες – μετανάστες, τα οποία και παραδώσαμε σε εκπροσώπους από το «Χαμόγελο» το Σάββατο το μεσημέρι.

Εξάλλου, την Παρασκευή το πρωί, στις 12. 30 στην κεντρική αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου της Κέρκυρας, με παρουσία του Διευθυντή της Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κέρκυρας και Σχολικών Συμβούλων, πραγματοποιήσαμε τη βράβευση των τριών καλύτερων έργων με απονομή χρηματικών βραβείων καθώς και τριών τιμητικών διακρίσεων.

Μετά τη βράβευση των παιδιών, ακολούθησε μια σύντομη αλλά υποβλητική παρουσίαση από τον γιατρό κ. Φοίβο Κακαβίτσα, ο οποίος ως εκφραστής έμπρακτης αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες, μοιράστηκε μαζί μας την εμπειρία του από την υποδοχή, τη στήριξη και τη φροντίδα των προσφύγων στη Μυτιλήνη το προηγούμενο καλοκαίρι. Με το φωτογραφικό του υλικό και με τη μετριοπαθή και σεμνή ομιλία του, μας έκανε να γνωρίσουμε την αλήθεια, όπως μόνο οι πρωταγωνιστές μπορούν.

Κάνοντας έναν απολογισμό της συγκεκριμένης δράσης, θεωρούμε ότι ξεπεράσαμε τις προσδοκίες μας. Αρχικά, ο καλλιτεχνικός διαγωνισμός οργανώθηκε στο πλαίσιο διάχυσης και διάδοσης του προγράμματος σε όλη την τοπική κοινωνία  της Κέρκυρας. Χάρη στη βοήθεια εμπνευσμένων «δασκάλων» διαφόρων ειδικοτήτων από όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της Κέρκυρας συγκεντρώσαμε 80 συνολικά ατομικά και συλλογικά έργα. Ευαισθητοποιήσαμε γύρω στα 200 παιδιά που ανταποκρίθηκαν με έργα και πολύ περισσότερα παιδιά (γύρω στα 500)  βέβαια, αλλά και μεγάλους, κατά συστημικό τρόπο μέσα από την έκθεση και την προβολή των έργων στα τοπικά μέσα ενημέρωσης, έντυπα και ηλεκτρονικά, καθώς και στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ως παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος θέλοντας να ευχαριστήσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν, φτιάξαμε βεβαιώσεις συμμετοχής για όλα τα παιδιά καθώς και ένα μικρό συμβολικό δώρο, έναν σελιδοδείκτη στοχευμένο στο θέμα μας και τη συγκεκριμένη δράση. Επίσης, φτιάξαμε πιστοποιητικό συμμετοχής για όλα τα σχολεία.

Είμαστε περήφανοι για τα παιδιά μας, γιατί πραγματικά μας έδωσαν δύναμη και κουράγιο με τα έργα τους, πίστη και ελπίδα με την ευαισθησία και την ανθρωπιά τους. Αρκεί να περιπλανηθεί κανείς (έστω και ηλεκτρονικά) στα έργα τους για να το διαπιστώσει.

Η υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την παραγωγή της παρούσας ιστοσελίδας δεν συνιστά αποδοχή του περιεχομένου, το οποίο αντανακλά τις απόψεις μόνον των δημιουργών, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που εμπεριέχονται σε αυτό