Παιδαγωγική Ομάδα

Ευτυχία Κούστα - contact person

Γεννήθηκα και ζω σε ένα τόπο που καθόρισε  τον τρόπο που βιώνω την ουσία της καθημερινότητάς μου με την οικογένειά μου και που θα μπορούσε να με προσδιορίζει ως επώνυμο, ‘’κερκυραία’’. Έχω πολλά ονόματα που χαρακτηρίζουν την ύπαρξη και την ζωή μου… που συμπίπτουν και με τα ονόματα των παιδιών μου.  Παρόλα αυτά χρόνια τώρα όλοι με γνωρίζουν ως Ευτυχία Κούστα.

Επέλεξα να σπουδάσω μαθηματικά, σε αντίθεση με τις οικογενειακές παραδόσεις της οικογένειάς μου, όχι μόνο για την κλήση μου στην επιστήμη αυτή, αλλά κύρια γιατί συνειδητά επέλεξα το χώρο της εκπαίδευσης και της προσφοράς μου στους νέους ανθρώπους.  Άλλωστε από τα νεανικά μου χρόνια εντάχθηκα και παραμένω ακόμη, στο  εθελοντικό κοινωνικό κίνημα  και την διαπαιδαγώγηση των νέων μέσα από τις συλλογικότητες και την κοινωνική τους συμβίωση.

Είχα την τύχη να εμπλακώ νωρίς με τον χώρο της εκπαίδευσης, ώστε  σήμερα να απολαμβάνω αρκετά χρόνια δραστήριας εμπλοκής, στα εκπαιδευτικά δρώμενα του δημόσιου σχολείου. Μέσα στα πλαίσια των ανθρωπιστικών ευαισθησιών που χαρακτηρίζουν την οικογένειά μου  και μετά τις μεταπτυχιακές μου “Σπουδές στην εκπαίδευση” με πτυχιακή εργασία στις Ανισότητες στην εκπαίδευση, άδραξα με χαρά την τεράστια ευκαιρία που προσφέρει το ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό πρόγραμμα Erasmus+ στους ευρωπαίους εκπαιδευτικούς και κυρίως τους μαθητές, για να εμπεδώσουμε όλοι μαζί την σημασία και την αναγκαιότητα της συνύπαρξης, την  αποδοχής της διαφορετικότητας, μα κύρια τον αλτρουισμό  που μας χαρακτηρίζει ως ανθρώπινο είδος, σε έναν κόσμο που αλλάζει. Αυτό που εμείς προσπαθούμε μέσα από την εμπλοκή μας με τα προγράμματα του Erasmus, είναι αυτός ο κόσμος να μην αλλάξει ερήμην μας.

Μαρία Ανυφαντή

Ονομάζομαι Μαρία Ανυφαντή και είμαι μητέρα δύο υπέροχων κοριτσιών. «Ζω σ’ ένα συννεφάκι», σύμφωνα με τον άντρα μου και πιστεύω  πως ο κόσμος μας μπορεί να γίνει καλύτερος, αρκεί να μπορούμε να τον δούμε με τα μάτια της ψυχής μας. Από μικρή τολμούσα να είμαι διαφορετική και παρά το ωφελιμιστικό πνεύμα της εποχής που μεγάλωσα, σπούδασα Ελληνική Φιλολογία στη Θεσσαλονίκη. Έκτοτε νιώθω πως πέρασα από «σαράντα κύματα» για να διοριστώ.

Τα τελευταία οκτώ χρόνια είμαι φιλόλογος στο 3ο Λύκειο Κέρκυρας και παίρνω δύναμη και ελπίδα από τη ζωντάνια των μαθητριών και μαθητών μου. Με πυξίδα τις άσβεστες ανησυχίες μου συνέχισα τις σπουδές μου στο τμήμα Αρχειονομίας, Βιβλιοθηκονομίας και Μουσειολογίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, ενώ τώρα φοιτώ στο τμήμα Ιστορίας.          Μιλώ τρεις γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά), αν και όχι πολύ ομιλητική. Πιστεύω στην αξία της τεχνολογίας ως εργαλείο δουλειάς (έχω πιστοποίηση β΄επιπέδου στις ΤΠΕ και πολλά σεμινάρια) και όχι ως τρόπο ζωής, έκφρασης ή επικοινωνίας.

Αγαπώ τα ταξίδια κάθε είδους και όλα τα μέσα που μπορούν να με ταξιδέψουν, λογοτεχνία, θέατρο, μουσική κ.α. Φωτεινός σηματοδότης σε όλες μου τις πράξεις  η ευθύνη που νιώθω απέναντι σ’ όλα τα παιδιά του κόσμου. Και γι’ αυτό οφείλω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους γονείς μου..

Σόνια Μούρμουρα

Σπύρος Κοντοστάνος

Ονομάζομαι Κοντοστάνος Σπύρος ,είμαι πατέρας τεσσάρων υπέροχων πλασμάτων. Νιώθω τυχερός που έχω ως σύζυγο μία υπέροχη γυναίκα ,την Βαλαβάνη Νεκταρία ,απόφοιτο Φιλολογίας Αθηνών, καταγόμενη από τη Μυτιλήνη ,ένα μέρος με πραγματικό πολιτισμό. Είμαι απόφοιτος της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, του τμήματος Γερμανικής Γλώσσας και φιλολογίας.Μιλώ άπταιστα Γερμανικά και πολύ καλά Αγγλικά. Έχω ζήσει πέντε από τα μαθητικά μου χρόνια στη Γερμανία ,όπου ο πατέρας μου υπηρετούσε με απόσπαση διδάσκοντας παιδιά ελλήνων μεταναστών .Η εμπειρία μου αυτή με έκανε να δω με διαφορετικό τρόπο πολλά πράγματα ,και να άρω έμπρακτα πολλά στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Το 2009 ήρθα σε επαφή ,για πρώτη φορά ,με ευρωπαϊκό πρόγραμμα λαμβάνοντας μέρος σε learning teaching activity του lifelong learning program της ευρωπαϊκής ένωσης, όπου στελέχη εκπαίδευσης απ όλη την Ευρώπη με αξιολόγησαν . Αυτή ήταν η πρώτη φορά που στο 3ο Γελ Κέρκυρας υλοποιούνταν ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Μετά έγινα συντονιστής σε πρόγραμμα Comenius με θέμα ‘’Fit for Europe’’,το όποιο υλοποίησα με επιτυχία,χωρίς ιδεολογικές και πολιτικές αγκυλώσεις.. Το 2015 πρότεινα να λάβουμε μέρος ,ως συντονιστές στο νέο πρόγραμμα Erasmus + με το θέμα ‘’Μετανάστευση ,Ρατσισμός ,Άρση στερεοτύπων’’. Την αίτηση την κατέθεσε από κοινού όλη η παιδαγωγική ομάδα. Οι εξελίξεις δικαίωσαν την επιλογή του θέματος .Πιστεύω πως τα ευρωπαϊκά προγράμματα, αποτελούν μια μοναδική εμπειρία για μαθητές και εκπαιδευτικούς, αποτρέποντας στο μέλλον ,να ζήσει η Ευρώπη, ακραίες ιδεολογίες ,οι οποίες την οδήγησαν σε πόλεμο ή την χώρισαν υψώνοντας τείχη.